Cum obtii o friptura de vita savuroasa

Toti iubim o friptura de vita bine facuta, suculenta si plina de savoare. Iata ce trebui sa faci ca sa obtii friptura perfecta.

 

Lasa carnea sa se incalzeasca

Scoate carnea din frigider cu aproape 30 de minute inainte sa o gatesti. Las-o la temperatura camerei (aproximativ 20°C) inainte sa o gatesti. 

 

Potriveste grosimea carnii pentru friptura

Ca sa obtii o friptura delicioasa carnea ar trebui sa aiba o grosime de 4-5cm.

 

Alege condimentele pentru friptura

Este foarte important sa condimentam carnea cu sare inainte de gatire, daca se poate cu catvea ore inainte. Sarea ajuta celulele sa retina apa si asa ai garantia ca obtii o friptura suculenta. Inainte sa pui friptura pe gratar sterge bine carnea cu prosoape de hartie si condimenteaz-o cu sare din nou. Sarea trebuie pusa pe ambele fete, dar si pe laterale.

 

Foloseste un piper granulat

Piperul aduce o anumita savoare fripturii si daca alegi sa folosesti un piper nemacinat poate forma si o crusta. Pentru o friptura desavarsita vrei sa folosesti o combinatie de piper macinat fin, piper mediu si piper abia macinat. Ca sa obtii un piper abia macinat ia cateva boabe, pune-le intr-o punga de plastic si striveste-le cu un facalet.

 

Simte caldura

Mai ales atunci cand faci carne la gratar vei avea nevoie sa stii care este temperatura potrivita sa pui carnea pe foc. Este simplu sa iti dai seama! Pune mainile deasupra gratarului (la 5 centrimetri distanta). Daca poti sa tii mainile deasupra pentru doua secunde si nu mai putin, atunci este gata sa pui carnea pe gratar.

 

Foloseste un termometru

Ca sa ai parte de friptura pe care o doresti cel mai bine este sa folosesti un termometru. La 50-60°C obtii o friptura usor facuta (rare), la 63°C obtii o friptura usor spre mediu (medium-rare), la 70°C o friptura medium, la 76°C ai o friptura bine facuta. Totusi este indicat sa iei friptura de pe foc in momentul in care temperatura este cu 15°C mai mica decat cea pe care vrei sa o obtii. Asta pentru ca friptura continua sa se gateasca si dupa ce o iei de pe foc.

 

10 minute de relaxare face minuni pentru o fripura

Si nu ai nevoie sa o invelesti intr-o folie. In aceasta perioada fibrele se relaxeaza si sucul se imprastie, culorile se recalibreaza si aromele se mentin. Nu uita ca rabdarea este o virtute.

 

Atunci cand faci friptura la tigaie

Seteaza focul la mediu, pune friptura in tigaie si misc-o prin tigaie ca sa nu se prinda. Las-o aproximativ doua minute pe fiecare parte.

 

Atunci cand faci friptura la cuptor

Pre-incalzeste cuptorul la 250°C. Pune friptura in mijlocul tavei de copt si las-o in cuptor aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte. Scoate friptura dupa aceasta perioada, unge-o cu unt nesarat pe ambele parti si pune-o din nou la cuptor. Mai las-o pe 3-5 minute, in functie de grosimea carnii, iar apoi scoate-o si las-o sa se odiheasa cateva minute inainte sa o servesti.

 

Adauga o garnitura

Ce ar fi o friptura fara o garnitura alaturi? Poti incerca de la sos de unt, pana la ciuperci sauté, sos pesto, salata tabbouleh sau legume.

 

Surse:
https://www.forbes.com/sites/larryolmsted/2017/04/13/5-expert-steak-tips-how-you-can-cook-a-perfect-steak-every-time/#67da6fc67053
 

Top