Cele mai folosite condimente in bucatarie

Stii deja desepre sare si piper ca sunt cele mai utilizate condimente din bucataria romaneasca. Nu lipsesc din nicio reteta delicioasa, fie ea mic dejun, pranz, cina, sau gustarile (ne-vinovate) dintre ele. Ce alte condimente vor da cu siguranta savoare meselor si se vor gasi intotdeauna in bucataria ta? Descopera care sunt cele mai cunoscute condimente si cum sa le asortezi cu retete echilibrate, rapide si gustoase.

 

Pentru retete cu carne

Adauga sare si piper dupa gust, dar nu uita cateva detalii care vor transforma retetele cu carne in delicii culinare. Incearca mirodenii, precum patrunjel, cimbru, rozmarin sau dafin. Aromele lor puternice se potrivesc intr-o multitudine de retete, de la tocane, gratar, paste cu carne, supe, pana la prepararea marinatelor sau carnurilor afumate. 


Daca nu ai in casa patrunjel sau rozmarin verde, le poti inlocui cu varianta lor uscata. Aromele nu sunt atat de intense, dar poti substitui efectul cu usurinta: adauga o cantitate mai mare din condiment. 

Mai poti opta si pentru usturoi, oregano, boia sau menta; acestea vor completa minunat retetele cu pui. Boabele de mustar, salvia sau mararul sunt o idee buna alaturi de carnea de porc, iar pentru vita sau miel incearca si condimente iuti, precum chili (ardei iute uscat) sau ghimbir.


Coriandrul este de asemenea un condiment apreciat deoarece este foarte versatil. Seamana cu patrunjelul si poate fi utilizat in mancaruri fierte, supe sau salate.

Pentru retetele cu carne poti folosi si mix-uri deja create din aceste condimente, in cantitatile potrivite, cum ar fi Maggi Ideea Zilei Pui fraged cu usturoi, verdeata sau picant.

 

Pentru paste

In retetele cu paste iti poti descoperi creativitatea in combinarea condimentelor la prepararea sosurilor. Incepe prin a adauga ceapa sau usturoi, frunze de patrunjel, oregano si rozmarin. De aici poti deriva dupa gust cu pudra de boia iute, miere sau busuioc. 

Pentru sosurile pe baza de tomate poti utiliza atat plantele uscate cat si verzi. In retetele de paste cu sos alb poti incerca plante uscate, pentru a pastra culoarea deschisa. 

Daca nu ai toate aceste condimente in casa, cel mai simplu e sa folosesti o baza pentru sosul pentru paste, ce contine toate aceste ingrediente de care ai nevoie. In portofoliul Maggi Ideea Zilei gasesti deja mixurile potrivite pentru Spaghete Bolognese, Spaghete Milanese, Penne Arrabiata sau Spaghete Carbonara.


Pentru peste

Fie ca adaugi condimente direct pe peste sau in sos, poti opta pentru ingrediente simple pe care sigur le ai deja in bucatarie. Pestele capata un gust deosebit in combinatie cu sucul de lamaie sau sosuri cu tenta acrisoara. Pentru aceasta poti adauga marar, ghimbir, cimbru sau dafin. 

Daca preferi pestele pregatit la gratar ierburile aromate uscate vor oferi o aroma subtila, numai buna pentru a complimenta gustul de peste prajit la carbuni. In general este indicat sa te hotarasti asupra unui condiment principal, pe langa sare si piper, pentru a obtine un gust echilibrat. Cimbrul si mararul au o aroma puternica, atat proaspete cat si uscate.


In cazul retetelor de peste la cuptor, tocana sau in sos, poti adauga si condimente precum usturoi, boia iute sau chimen. In functie de cantitati, poti obtine o aroma intensa sau chiar si un gust mai iute, dupa preferinte. 

 

Pentru salate sau retete fara carne

In retetele fara carne poti sa combini mai multe tipuri de condimente si sa creezi un gust inedit pentru o masa usoara. Daca in cazul retetelor cu carne este de preferat sa utilizezi un condiment principal, pentru retetele de post poti incerca diverse combinatii.

Fie ca e vorba de mancare de cartofi, ciuperci, varza sau cu ardei copti, usturoiul este un ingredient de incredere. Il poti combina cu cimbru, boia, rozmarin si ghimbir. Incearca ierburile verzi precum rozmarin, busuioc sau patrunjel in salate de vara, tartine sau in sosuri delicioase pe baza de tomate. In varianta lor uscata poti profita de aceste ierburi pe tot parcursul anului. 


Nu uita ca si praful de ghimbir ofera o aroma speciala in retete gatite, il poti adauga inainte de prepararea termica. La final poti adauga cateva frunze de busuioc, patrunjel sau marar proaspat pentru decor si prezentare. 


De ce sa utilizezi condimente in mancare?

Stiai ca ierburile aromate sunt o sursa generoasa de vitamine? Patrunjelul si coriandrul sunt cunoscute pentru cantitatea de vitamina C si A, cimbrul si rozmarinul ajuta digestia, iar usturoiul creste imunitatea in mod natural.  

De asemenea, le poti utiliza in decoratiuni culinare creative sau pur si simplu pentru servire. Poti transforma rapid orice masa intr-un festin al simturilor cu cateva condimente pe care le ai la indemana.

Tu ce condimente ai tot timpul acasa?

Top