Galbiorii (Chanterelle)
Galbiorii sunt ciuperci comestibile, cu o aroma fructoasa si continut ridicat de vitamina C si D. Sunt considerati a fi minunile galbene ale padurii, fiind unele dintre cele mai bune ciuperci salbatice. Au o textura ferma care poate inlocui carnea in preparatele vegane. Nu se recomanda consumarea cruda a acestor ciuperci. Un preparat renumit este serbetul de galbiori, dar se pot gati si sota cu usturoi, ca garnitura sau in prepararea de risotto, paste si tocanite de legume.
Champignon
Aceste ciuperci sunt cel mai intalnit si cunoscut tip de ciuperci din tara noastra. Acestea sunt recunoscute datorita continutului scazut in calorii si grasimi. Totodata, cercetatorii au descoperit ca au de patru ori mai multi antioxidanti decat ficatul de pui. Fiind un super-aliment, ciupercile champignon pot fi gatite in paste, tarte, umplute, la gratar sau chiar si in tocanite.
Oyster
Ciupercile Oyster sunt unele dintre cele mai versatile ciuperci din lume. Sunt foarte populare, dar si usor de cultivat. Au un gust delicat, culoarea poate diferi de la gri la roz, mov si galbene. Ele pot fi sotate cu usturoi si ceapa verde, gatite la wok, in tarte, paste, supe sau chiar si prajite.
Portobello
Ciupercile Portobello pot avea proprietatea de crestere a sistemului imunitar, de reducere a riscului de cancer, te scapa de constipatie si ajuta la scaderea in greutate. Le poti gati atat umplute cu branza si alte legume, in paste, ca inlocuitor de carne in burgeri, ca gustare pe bruschete, in tarte, supe creme, in salate, sotate sau si ca garnitura pe langa un fel principal de carne.
Shiitake
Ciupercile Shiitake sunt complet unice! Comparandu-le cu alte legume, acestea au un continut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti si nutrienti. Desi este o leguma ce se cultiva preponderent in Asia, aceasta a inceput sa devina din ce in ce mai populara si pe celelalte continente. Ca mod de gatire, le poti asorta cu branza de capra si sparanghel intr-un ragu. Poti opta sa le adaugi in salate cu quinoa, in mancaruri cu orez, paste, coapte sau ca si varianta asiatica, cu noodles de orez.
Crimini (brune)
Gasite foarte des in comert, ciupercile Crimini au o culoare bruna, textura ferma si gust mai bun decat cele albe. Cu un continut ridicat de fibre, proteine si vitamina B, ciupercile brune sunt considerate si ele un super aliment. Ca beneficii, acestea protejeaza sanatatea cardiovasculara, trateaza si previne oboseala. Le poti adauga in omlete, le poti gati umplute, ca supe creme, in paste, sotate, cu orez, in pizza sau chiar si cu smantana.
Desi par doar o leguma obisnuita, introducerea ciupercilor in dieta ta iti poate aduce atat beneficii asupra sanatatii cat si mese copioase si delicioase. Continua sa descoperi retete si tipuri de ciuperci si bucura-te de efectul lor asupra organismului tau!