Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poate nu stiai, dar poti gasi sparanghelul in trei culori: verde, mov si alb. Totusi, indiferent de culoare exista, diferite metode de gatire a sparanghelului.

 

Cum gatim sparanghelul?


1. Sparanghel la aburi

Poti folosi un aparat special pentru gatit la aburi pentru a obtine sparanghel gustos, cu putine calorii si fara grasimi.

2. Sparanghel fiert

Sparanghelul poate fi gatit foarte usor prin fierbere. Daca nu il servesti imediat, pune-l intr-un castron cu gheata ca sa ii mentii culoarea verde. In unele retete se recomanda gatirea partiala a sparanghelului, apoi racirea cu gheata si abia apoi gatirea totala. Atunci cand fierbi sparanghelul trebuie sa il pui intr-o oala larga si sa il acoperi cu apa cativa centimetri. Acopera oala cu un capac si lasa sa dea in fiert.

3. Sparanghel la cuptor

Pune sparanghelul intr-o tigaie de copt si da-l la copt la temperatura ridicata. Atunci cand gatesti sparanghel la cuptor vei obtine un deliciu caramelizat cu o aroma mai profunda. Trebuie sa retii faptul este posibil ca varfurile sa prinda o culoare maronie din cauza caldurii.

4. Sparanghel sauté

Adauga sparanghelul intr-o tigaie impreuna cu ulei sau unt, pune putin usturoi si vei obtine o garnitura desavarsita.

5. Sparanghel la gratar

Da, este posibil sa gatesti sparanghelul pe gratar, dar ai nevoie de un dispozitiv special. In acest fel vei obtine o aroma aparte. De asemenea, poti opta sa pui sparanghelul pe gratar intr-o tava. Orice metoda de gatire vei alege, nu uita faptul ca este bine sa iei sparanghelul de pe foc in momentul in care este aproape gata pentru ca acesta continua sa se mai gateasca si apoi.

Inainte sa te apuci de gatit sparanghelul va trebui sa il pregatesti. Iata cum:

Un pas important inainte sa te apuci de gatit sparanghelul este ruperea partii lemnoase. Ai putea sa folosesti un cutit sau ai putea sa iti folosesti mainile si fara sa fortezi prea mult sa incerci sa rupi partea lemnoasa si mai alba. Daca sparanghelul tau este mai gros poti sa il decojesti cu un peeler. Unii bucatari opteaza chiar si pentru eliminarea frunzulitelor. Parerea noastra este ca daca frunzulitele sunt micute si nu foarte spinoase atunci le poti lasa.