1. Gatirea unor fructe de mare delicioase incepe cu cautarea celor mai proaspete produse.
Pestele si fructele de mare proaspete sunt mai gustoase decat cele congelate. Regula de baza este ca pestele proaspat nu se rupe usor, marginile sunt roz, iar mirosul este ca de mare. Atunci cand vine vorba de scoici asigura-te ca alegi scoicile ce au cochilia inchisa.
2. Cand gatim pestele si fructele de mare?
Acestea trebuie gatite imediat sau daca nu vrei sa le consumi in acel moment, trebuie depozitate in congelator. Nu este bine nici sa scoti fructele de mare si pestele din congelator, sa le dezgheti si apoi sa le re-congelezi.
3. Sauté sau pe grill?
Alege metoda de gatire in functie de fructele de mare. De exemplu, pe gratar este cel mai indicat sa gatesti un peste mai ferm, iar un peste mai moale iese bine sauté. Iata cateva exemple de cum poti gati fructele de mare:
4. Ai grija sa nu lasi fructele de mare prea mult la gatit
Tine minte ca de regula fructele de mare continua sa se gateasca si dupa ce le iei de pe foc. Vezi mai jos cum iti dai seama cand fructele de mare sunt gata.
5. Nu servi peste crud
Lasa asta pe seama bucatarilor sau atunci cand faci sushi, daca nu esti expert in asta.
6. Asezoneaza pestele si fructele de mare adecvat
Partea frumoasa atunci cand consumi si gatesti fructe de mare si peste este ca fiecare are o aroma si o esenta unica. Evita sa le ascunzi aroma unica cu prea mult sos, usturoi sau unt. Invata sa pui cantitatea potrivita de condimente. Pentru condimentare foloseste sare, piper, lamaie si poate putine ierburi proaspete. O condimentare delicata va permite afirmarea aromelor fructelor de mare. Midiile si scoicile se fac cel mai bine sauté cu putin unt, usturoi si pastrunjel. Adauga cateva linguri de vin si lasa-le sa se gateasca.
7. Daca optezi pentru prajirea pestelui si a fructelor de mare atunci trebuie sa stii ca uleiul ar trebui mentinut la 170°C - 190°C. Daca nu ai termometru atunci poti pune o bucatia de paine in ulei. Daca painea se face maro in 45 de secunde atunci uleiul este numai bun.
8. Foloseste ustensilele si tigaile potrivite.
9. Scoate pestele din frigider cu 20 inainte sa il gatesti.
10. Scoicile trebuie spalate foarte bine inainte cu un burete nefolosit.