Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Cauta Cauta
  • Conectare Conectare
  • Retete Retete
  • Produse Produse
  • Campanii Campanii
  • Blog Blog
  • MAGGI MAGGI
  • Istoria MAGGI
  • Despre noi
  • FAQ
  • Contacteaza-ne

Care este temperatura minima de gatire a alimentelor?

Te-ai intrebat vreodata care este secretul unei retete savuroase? Sa fie aromele sau alte condimente?

Dar te-ai gandit cat de importanta este temperatura la care gatesti alimentele?

Setarea unei temperaturi atunci cand prepari un anumit fel de mancare are un rol important: nu doar ii va da o savoare speciala retetei, dar va avea un aspect apetisant si o consistenta care va innebuni papilele gustative. Pe langa acestea, temperatura bine aleasa pastreaza si calitatea nutritionala a alimentelor.

Gatirea alimentelor timp indelungat si la temperaturi inalte diminueaza cantitatea de vitamine si minerale. De aceea, este indicat ca legumele sa fie gatite la temperaturi joase.

Specialistii recomanda ca timpul de gatire sa fie cat mai limitat, dar tinand cont de:

  • natura alimentelor alese;
  • cantitatea alimentelor;
  • temperatura la care gatim-daca o putem controla/verifica;
  • nivelul focului (incet, mediu si tare).

De exemplu, cartofii gatiti la aburi pot lua un timp preparare de 50 minute, iar fasolea verde sau spanacul doar 5-10 minute, in aceleasi conditii de preparare.

In privinta carnii de porc, gatirea ei necesita un timp mai indelungat fata de fileurile de peste.

Pentru a te asigura ca ai un preparat gustos si nutritiv, iata mai jos un tabel cu temperaturile recomandate de gatire la cuptor si timpii necesari de preparare a diferitelor alimente.
 

Alimente Temperatura la cuptor Timp de gatire/cantitate
Vita (antricot cu os) 163 °C 25-30 minute/500g
Vita (muschi) 218 °C 35-45 minute/1-1,5kg
Vitel (cotlet cu os) 163 °C 30-34 minute/500g
Vitel (muschi) 163 °C 25-30 minute/500g
Porc (cotlet cu os) 163 °C 20-25 minute/500g
Porc (muschi) 218 °C 20-30 minute/200-700g
Peste 176 °C 10 minute/2,5cm
Pui 190 °C 20-30 minute/500g
Miel (cu os) 163 °C 20-25 minute/500g
Fructe de mare (creveti, homar, scoici) 176 °C 10 minute/700g
Legume (ciuperci, fasole verde, morcovi) 230 °C 15-20 minute
Legume (vinete, ardei, conopida 230 °C 20-30 minute
Legume (cartofi, sfecla) 230 °C 30-50 minute

Valorile de mai sus sunt pentru gatirea la cuptor, pentru alte procedee de gatit pot exista alte valori. De exemplu, pentru prepararea oualor moi timpul indicat este de 2 minute, 4 minute pentru cele fierte mediu si 8 minute pentru cele tari.

De asemenea, pentru legumele preparate la abur este indicat un timp care variaza intre 3 si 20 de minute (pentru spanac 3 minute, pentru conopida, broccoli sau fasole verde – 7 minute, pentru cartofi si morcovi – 20 de minute). Pentru alimentele congelate sau cu umplutura este recomandat ca timpul de gatire sa se prelungeasca cu 15 minute.

Retine un aspect important: timpul de gatire a legumelor trebuie sa fie cat mai mic pentru a le pastra proprietatile nutritive. Mai mult, gatite usor acestea vor avea o consistenta mai ferma. Produsele din carne gatite insuficient pot fi nocive (multe tipuri de bacterii pot fi prezente in carnea cruda sau gatita la temperaturi reduse).

Asadar, regleaza cuptorul, seteaza timpul si apoi bucura-te de reteta ta savuroasa.

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Contacteaza-ne
  • Inscrie-te aici
  • Termeni si conditii
  • Protecția consumatorilor A.N.P.C
  • Prelucrarea datelor cu caracter personal
  • Politica de cookies

SAL

SOL