Avantajele congelarii
O serie de fructe si legume se pastreaza mult mai bine daca sunt inghetate. De exemplu: sparanghel, broccoli, fasole verde, toate tipurile de fructe de padure, ardeii si alimentele cu frunze verde inchis.
Poti folosi legume si fructe din propria ta gradina.
Procesul de pregatire nu necesita foarte mare efort. Nu trebuie sa te gandesti la aciditatea legumelor (ca in procesul de conservare) sau la ingredientele aditionale.
Poti sa iti faci propriul tau mix de legume numai bun de pus in ciorbe sau tocanite.
Cum congelezi fructe si legume?
Fructele si legumele pot sta in congelator intre 8 si 12 luni daca sunt pregatite si depozitate adecvat. Iata cum pregatesti aceste delicii pentru congelator:
- Majoritatea legumelor trebuie oparite inainte sa le adaugi la congelator
- Atunci cand prepari legumele pentru oparit trebuie sa le pregatesti astfel: spala-le bine de impuritati si taie-le in bucati egale ca sa se gateasca uniform.
- Adauga-le in apa clocotita si lasa-le intre 1-3 minute (in functie de legume).
- Transfera-le rapid intr-un bol cu apa rece (aproximativ 15°C) ca sa opresti procesul de gatire, sa stopezi activitatea enzimelor si sa pastrezi o culoare frumoasa.
- Adauga fructele sau legumele intr-o tava pe care ai pus o foaie de copt. Lasa spatiu intre ele si da-le la congelator pana se intaresc. Prin aceasta metoda fructele si legumele nu se vor suprapune intre ele si vei putea sa faci economie de spatiu in congelator.
- Pune-le apoi in pungi de plastic pe care le etichetezi cu numele fructelor si legumelor pe care le-ai pus in punga si data de congelare.
Reguli de baza atunci cand vrei sa congelezi fructe si legume
- Fructele si legumele trebuie sa fie proaspete. Partile moi, de culoare diferita sau patate trebuie indepartate.
- Dupa ce ai pus fructele si legumele in pungi, trebuie sa incerci sa elimini cat mai mult aer din aceste recipiente.
- In cazul in care dai la congelat lichide trebuie sa te asiguri ca lasi suficient spatiu pentru expansiunea lichidului.
- Daca vrei sa congelezi o cantitate mai mare de fructe si legume este indicat sa folosesti un congelator separat si nu congelatorul de la frigider. Acesta din urma are o temperatura de inghetare mai mica.
- Nu congela fructe sau legume care nu sunt proaspete.
- Pregateste alimentele pentru congelare ca si cum le-ai pregati pentru conservare (decojeste-le daca este nevoie, aranjeaza-le in portii).
- Nu este indicat sa incluzi niciun lichid atunci cand ambalezi legumele si fructele.
- Pungile cu vacuum, chiar daca sunt putin mai scumpte decat pungile normale, sunt mai eficiente si fac alimentele inghetate sa reziste mai mult.
- Poti congela ardei intregi ca sa te bucuri de ardei umpluti mai mult timp.
- Sucurile de fructe sau sosurile pot fi congelate in borcanele sau alte recipiente de sticla.
- Ardeii copti pot fi si ei pusi la pastrare pentru iarna in congelator.
Noi ne-am facut proviziile de sanatate pentru la iarna. Tu ce mai astepti?