De-a lungul timpului, ierburile aromatice au fost folosite nu doar in mancare, ci si in medicina. Acestea prezinta un numar de beneficii, cum ar fi imbunatatirea circulatiei si digestiei. Aroma puternica se datoreaza unor uleiuri prezente in frunzele sau tulpina acestora. De aceea, ierburile aromatice au un rol important chiar si in aromaterapie sau in realizarea parfumurilor.
In bucatarie, ierburile aromatice pot fi folosite proaspete sau uscate. Desi cele proaspete au o aroma mai puternica, cu putine ajustari pentru reteta poti obtine preparate la fel de gustoase si atunci cand folosesti ierburi uscate. Ierburile aromatice sunt usor de cultivat acasa, chiar daca nu ai o gradina de legume - pot fi crescute in cutii de tabla reciclate sau intr-un ghiveci obisnuit.
Iata mai jos o lista cu unele din cele mai populare ierburi aromatice:
Patrunjel
Patrunjelul este folosit des pentru a decora feluri de mancare (precum humusul sau supele), insa acesta poate fi folosit si in salate, in loc de varza sau frunzele de salata obisnuite. De asemenea, poti folosi un amestec de ulei de masline, suc de lamaie, patrunjel si condimente pentru a pregati carnea de gratar.
Busuioc
Busuiocul este excelent in salata cu rosii, mozzarella si otet balsamic, insa este de neinlocuit in sosul pesto si in paste.
Marar
Mararul are un gust puternic si este excelent in combinatie cu felurile de mancare ce contin cartofi sau smantana.
Oregano
Oregano este excelent pentru fructele de mare si pentru sosurile ce au la baza rosii.
Menta
Menta este una din cele mai versatile ierburi aromatice, deoarece poate fi folosita si in mancaruri sarate, dar si la deserturi. Desi este alegerea perfecta pentru carnea de miel, poti folosi frunze de menta pentru a decora deserturi sau in limonada.
Rozmarin
Rozmarinul este cel mai adesea folosit pentru a decora cartofii copti la cuptor sau pentru carnea de miel.