Moduri de preparare
Inainte de a taia ceva in mod julienne, asigura-te ca ai taiat partea de sus si cea de jos a legumelor. Astfel, vei obtine felii egale si iti va fi mult mai usor sa pregatesti legumele pentru urmatorii pasi. Desi de obicei legumele sunt curatate de coaja inainte de a fi taiate julienne, este alegerea ta daca vei face acest lucru sau nu, insa asigura-te ca le-ai curatat foarte bine cu apa rece. De asemenea, nu uita sa iti protejezi degetele si sa nu te grabesti, in special atunci cand folosesti un cutit.
Cu un cutit
- Spala bine legumele, cutitul pe care il vei folosi si fundul de taiat;
- Taie partea de sus si de jos a legumelor pentru a obtine o forma apropiata unui dreptunghi. Daca legumele tale sunt mai lungi, cum ar fi morcovii, le pot injumatati pentru a-ti usura munca;
- Taie jumatatile “pe lung”, in felii de aproximativ o jumatate de centimetru;
- Intoarce feliile pe care le-ai taiat si pune cate 2-3 una peste cealalta, apoi incepe sa tai fasii subtiri;
- Nu uita sa iti protejezi degetele.
- Cel mai important este sa obtii felii egale, indiferent de cat de mult sau de putin timp este nevoie;
Acum poti prepara aceste felii julienne, presarandu-le pe langa friptura pe care o vei da la cuptor sau gatindu-le in ulei. De asemenea, daca pot fi consumate crude, le poti folosi si in salate.
Cu o razatoare speciala
- Spala bine razatoarea si legumele;
- Daca razatoarea ta are un recipient separat pentru legume, asigura-te ca este pozitionat sub aceasta. Daca nu, poti folosi orice alt tip de recipient;
- Inainte sa feliezi legumele, recipientul si razatoarea vor fi pozitionate pe o suprafata stabila;
- La fel ca atunci cand folosesti un cutit, taie legumele in jumatate daca sunt prea lungi, sau oricat este nevoie pentru ca acestea sa incapa in dispozitivul de protectie al razatoarei;
- Folosind accesoriul razatoarei de protectie, feliaza jumatatile de legume;
- Pregateste feliile julienne in orice mod doresti!
Prin aceasta metoda, poti obtine o salata aspectuoasa sau cartofii prajiti perfecti!