Goulash-ul este o tocana sau o supa de carne si legume, dar ingredientul principal este paprika. Acesta este adesea servit cu cartofi, orez sau niste taitei speciali. Deoarece este un fel cel mai adesea preparat in cantitati mari si pe o perioada lunga de timp, la foc mic, este recomandat sa folosesti tipuri de carne ce necesita un timp mai lung de gatire.
La baza fiecarui goulash stau carnea (de vita, porc, pui sau chiar si de vanat), ceapa si paprika. In general, fiecare bucatar are un mod personal de a gati goulash-ul, de la carnea pe care o foloseste si pana la celelalte ingrediente, asa ca poti personaliza tocana dupa propriile gusturi.
Cum se prepara goulash traditional?
Pentru un goulash traditional, poti folosi in jur de 1kg de carne de vita (sau orice alta carne pe care o preferi), pe care o vei sara usor si o vei incinge la tigaie impreuna cu 2-3 cepe taiate marunt. Dupa ce se inmoaie ceapa, poti adauga paprika si boia iute, iar apoi vei lasa carnea sa se gateasca in suc propriu, pana cand acesta a scazut considerabil. Acum poti adauga cam un litru de apa, cartofii taiati cuburi si restul condimentelor: inca putina sare, putin cimbru, un pic de chimen, usturoi si piper, toate dupa gust! De asemenea, unele retete prevad si adaugarea rosiilor la conserva, ardeiului gras sau altor legume. Acum tot ce ramane de facut este sa lasi tocana sa fiarba pentru un timp cat mai lung, pana cand carnea devine frageda, iar toate aromele s-au combinat.
Desi aceasta tocana este un preparat care foloseste carne, poti adapta reteta daca esti vegetarian sau te afli in perioada postului. Poti adauga mai multi cartofi, ardei gras taiat in bucati mai mari, ciuperci sau alte legume, iar apoi vei putea urma aceeasi reteta.